Album Review: Spectres - Nostalgia (Artoffact)

Απριλίου 10, 2020


Είναι γνωστή η πορεία των Joy Division που μετά την αυτοκτονία του Ian Curtis εξελίχθηκαν στους New Order. Η συνέχεια του κορυφαίου post-punk συγκροτήματος, ήταν ένα new wave σχήμα που έφερε επανάσταση στον dance rock ήχο. Από τότε μέχρι και σήμερα άπειρα είναι τα γκρουπ που επηρεάστηκαν και από τις δυο μπάντες. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο, γκρουπ που ξεκινούν με πιο Joy Division βάσεις, να ακολουθούν μετά από κάποια ή κάποιες δουλειές (ίσως και λόγω μη άλλης εναλλακτικής) πιο New Order δρόμους. Η παραπάνω εισαγωγή έγινε γιατί αυτή την προσέγγιση δείχνουν να υιοθετούν και οι Spectres.
To τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος από το Βανκούβερ με τίτλο "Utopia" ήταν το καλύτερο μέχρι σήμερα και ένα από τα κορυφαία του 2016. Ήταν ένας δίσκος γεμάτος με αναφορές σε Joy Division, Bauhaus, Killing Joke αλλά και σε άλλα μεγάλα post-punk συγκροτήματα των 80s. Δεν γίνεται όμως να γράψεις για τον νέο δίσκο των Καναδών και να μην αναφερθεί το όνομα των New Order. Το "Nostalgia" ανοίγει με το "The Head and the Heart", με το οποίο είναι πιο επιτυχημένη τους προσπάθεια να προσεγγίσουν το απόλυτο Joy Division κομμάτι. Από την άλλη το "Pictures from Occupied Europe" φέρει Chameleons επιρροές, ενώ στο "Insurgence", που αποτελεί και ένα από τα κομμάτια που σε κερδίζουν από το πρώτο άκουσμα, εντοπίζονται οι Beastmilk αναφορές (για τις οποίες μιλάει και το δελτίο τύπου της νέας δισκογραφικής τους εταιρίας). Τα υπόλοιπα κομμάτια του "Nostalgia" κινούνται μουσικά κάπου μεταξύ του "Movement" και του "Power, Corruption & Lies", εκεί δηλαδή που οι New Order "έβρισκαν" τον ήχο τους. Από αυτά θα ξεχώριζα τα "Fate", με τις Depeche Mode πινελιές, και λίγο περισσότερο το "Years Of Lead" που φέρνει στο μυαλό το "Love Vigilantes" και το "Along The Waterfront", που κλείνει το άλμπουμ με μια χαρακτηριστική The Smiths μελωδία.
Το "Nostalgia" μπορεί να μην είναι κάτι νέο ηχητικά, αλλά σε κερδίζει με την κάθε του ακρόαση. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του, είναι ένας άκρως νοσταλγικός δίσκος που τιμά στο έπακρο τις 80s αναφορές του και παράλληλα αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες new wave/ post-punk κυκλοφορίες της χρονιάς μέχρι τώρα.

Βαθμολογία: 7,5 / 10

You Might Also Like

0 Comments