Top10: Τα καλύτερα άλμπουμ του 1981

Φεβρουαρίου 28, 2021


To 1981 είναι μια χρονιά που θα είναι για πάντα συνυφασμένη στο μυαλό μου σαν τη στιγμή που έγινε η μετάβαση των Joy Division, μετά τη τραγική απώλεια του Ian Curtis ένα χρόνο πριν, σε New Order. Το σχήμα, ως τρίο αρχικά, κρατάει κάποιο υλικό που είχε δουλέψει ως Joy Division, τα κομμάτια "Ceremony" και "In Α Lonely Place", αλλά αρχίζει να χαράζει τη δική του διαφορετική πορεία. Μπορεί το τόσο ξεχωριστό στυλ των New Order να διαμορφώθηκε με τις επόμενες κυκλοφορίες και μπορεί το "Movement" να μην είναι ένας χαρακτηριστικός δίσκος για το σχήμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι  πρόκειται για μια τέλεια δουλειά.
Από την άλλη οι The Cure, Bauhaus και Siouxsie and the Banshees συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον darkwave - gothic ήχο με φανταστικά άλμπουμ όπως είναι τα "Faith", "Mask" και "Juju" αντίστοιχα. Αλλά τι να πει κανείς και για τον δεύτερο δίσκο των The Sound, το ασύλληπτο "From the Lions Mouth", που πολύ φυσιολογικά αποτελεί την κορυφαία τους στιγμή. Αν μπορούσα να βάλω στην πρώτη θέση τα άλμπουμ των New Order, The Cure, Bauhaus και The Sound θα τα έβαζα και τα τέσσερα, αλλά επειδή θα μου πάρει αιώνες να αποφασίσω πιο προτιμώ περισσότερο, είπα να κρατήσω την ίδια σειρά με αυτή του 1980 (με τη διαφορά των Joy Division σε New Order).
Μπορεί η επιτυχία που γνώρισαν οι Depeche Mode με τις επόμενες κυκλοφορίες τους να συντέλεσε στο να μην αναφέρεται συχνά το πόσο εξαιρετικός δίσκος είναι το "Speak & Spell", αλλά αποτελεί άλλη μια χρυσή σελίδα της ιστορίας της μπάντας στην οποία βρίσκουμε για τελευταία φορά τον Vince Clarke. Συνολικά όμως το 1981 αποτέλεσε μια από τις καλύτερες χρονιές γενικότερα για τη post-punk και new wave σκηνή. Και πως θα μπορούσε να μην ισχύει όταν είχαμε κυκλοφορίες σαν τις προαναφερθείσες, αλλά και πολλές ακόμα που δεν μπόρεσαν να χωρέσουν στην παρακάτω λίστα όπως αυτές των Simple Minds, Public Image Ltd., Echo & The Bunnymen, The Birthday Party, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Duran Duran, Soft Cell, Japan, The Teardrop Explodes και Au Pairs. Δυο ακόμα δουλειές στην οποίες θέλω να αναφερθώ είναι το "Computer World", που αποτελεί άλλον έναν εξαιρετικό δίσκο από τους Kraftwerk και το "Kollaps" που σηματοδοτεί την αρχή του τόσο ιδιαίτερου μουσικού ταξιδιού των Einstürzende Neubauten.

10. Section 25 - Always Now (Factory Records)
03. Bauhaus - Mask (Beggars Banquet)
02. The Cure - Faith (Fiction Records)
01. New Order - Movement (Factory Records)


You Might Also Like

0 Comments