Live Review: Lebanon Hanover, She Past Away, Selofan @ Gagarin205, 11.05.2018

Μαΐου 27, 2018


Η Fabrika Records έχει καταφέρει να έχει στο δυναμικό της εξαιρετικά σχήματα και αυτό το απέδειξε και το βράδυ της Παρασκευής 11ης Μαΐου στο χώρο του Gagarin205. Μπορεί η εμφάνιση τριών συγκροτημάτων να μην καθιστούν ακριβώς φεστιβάλ, αλλά όταν έχεις τρία κορυφαία ονόματα της σύγχρονης darkwave σκηνής, τότε δεν έχεις και πολλά να ζητήσεις ακόμα.
Η αρχή έγινε με τους δικούς μας Selofan, οι οποίοι έχουν επιδείξει μια αξιοθαύμαστη δισκογραφική παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι κυκλοφορούν τον έναν δίσκο μετά τον άλλο, αλλά ότι αυτοί παρουσιάζουν και μεγάλο ενδιαφέρον. Το "Ciné Romance" αποτέλεσε τον κορυφαίο ελληνικό δίσκο του 2017 για το POEt'S SOUND, ενώ φέτος επανήλθαν με το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Vitrioli". Ζωντανά το δίδυμο των Joanna Badtrip και Dimitri Chaz-Lee είναι όπως το περιμένεις. Με φόντο τα κεριά επί σκηνής και τα βίντεο του γκρουπ να παίζουν από πίσω, εναλλάσσονταν από τα πιο ατμοσφαιρικά τους κομμάτια στα πιο χορευτικά, ιδανικά. Η εναλλαγή των φωνητικών στα κομμάτια ήταν υποδειγματική, βοηθώντας σε ένα πολύ καλά καταρτισμένο σετλιστ που έκανε τον χρόνο της εμφάνισής τους να περάσει αβίαστα. Βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που έδειξε να τους έχει ξεχωρίσει.


Οι She Past Away μας έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές αλλά δυστυχώς δεν είχα καταφέρει να τους παρακολουθήσω σε κάποια από τις προηγούμενες συναυλίες τους. Με δυο καταπληκτικούς δίσκους στο ενεργητικό τους, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς γιατί είχαν καταλήξει σε συναυλιακό απωθημένο μου. 
Μπορεί οι αναφορές των Τούρκων να είναι ιδιαίτερα εμφανείς, αλλά έχουν καταφέρει να παρουσιάσει έναν εντελώς αναγνωρίσιμο δικό τους ήχο. Από το πρώτο λεπτό σε μαγεύει η φωνή του Volkan και σε παρασέρνει σε ένα εκστασιακό γοτθικό χορό. Όπως πάει κάποιος σε ένα live των Sisters για να ακούσει τον Eldritch, έτσι και τα φωνητικά των She Past Away είναι ζωντανά το μεγάλο τους ατού (όχι φυσικά ότι μουσικά υστερούν μιας και μπορεί να τραγουδούν στα Τούρκικα αλλά έχουν κυκλοφορήσει μερικές από τις εθιστικές darkwave μελωδίες των τελευταίων χρόνων).
Εννοείται ότι παρουσίασαν κομμάτια και από τους δυο δίσκους τους, ζεσταίνοντας αμέσως το κοινό αφού έπαιξαν τα περισσότερα "χιτάκια" τους στην αρχή. Μάλιστα δεν μας άφησαν παραπονεμένους μιας και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και νέο υλικό. Είναι ασφαλές να πω, ότι ο περισσότερος κόσμος βρέθηκε για τους She Past Away στο Gagarin το βράδυ της Παρασκευής και έφυγε απόλυτα δικαιωμένος, αφού το δίδυμο ήταν απλά εξαιρετικό.


Το μεγάλο όνομα της βραδιάς, οι Lebanon Hanover βρέθηκαν στην ώρα τους πάνω στη σκηνή του Gagarin και άνοιξαν ιδανικά την εμφάνισή τους με το "Alien", ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους, που προέρχεται από το φετινό τους δίσκο "Let Them Be Alien". Θεωρώ όμως ότι το ατμοσφαιρικό σετ δεν ταίριαζε μετά από το live των She Past Away. Οι Άγγλοι μπορεί να έχουν μερικά φανταστικά κομμάτια, όπως φυσικά το "Gallowdance" όπου φυσικά βρήκε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση ζωντανά, αλλά δισκογραφικά δεν μπορώ να πω ότι με έχουν κερδίσει (ίσως το κορυφαίο μου άλμπουμ τους ήταν το "The World is Getting Colder" που ήταν και από τα καλύτερα του 2012), αφού σε πολλά σημεία τους μου ακούγονται αρκετά μονότονοι. Σίγουρα όμως έχουν έναν πολύ ενδιαφέρον ήχο, όπως αποτυπώνεται αυτός και live, ενώ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα καταπληκτικά φωνητικά, κυρίως της Larissa Georgiou αλλά και αυτά του William Morris (που σου βγάζουν μεγαλύτερη ένταση). Συνολικά το Fabrika Fest Athens όμως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο κόσμος το απόλαυσε και ελπίζω να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα.

You Might Also Like

0 Comments