Top10: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2000

Νοεμβρίου 10, 2020


Αφού ξεπεράστηκε όλη η Y2Κ υστερία, το 2000 άνοιξε τη δεκαετία με μια φανταστική δισκογραφική παραγωγή, με κάθε είδος να εκπροσωπείται από πολλές εξαιρετικές κυκλοφορίες. Ίσως την περισσότερη προσοχή τράβηξαν οι Coldplay που έκαναν την εμφάνισή τους με το ντεμπούτο "Parachutes", κομμάτια από το οποίο έπαιξαν όσο λίγα, και από οποιοδήποτε είδος, μέσα στη χρονιά. Το άλλο μεγάλο μουσικό γεγονός ήταν επιστροφή των Radiohead, που μετά την τεράστια επιτυχία του "OK Computer" έδειξαν με το "Kid A" να ακολουθούν έναν πολύ διαφορετικό, πιο ηλεκτρονικό, δρόμο. Από την Αγγλία επίσης μας ήρθαν και οι απολαυστικές κυκλοφορίες των Primal Scream, Oasis, Badly Drawn Boy, PJ Harvey και Placebo. 
Αναμφίβολα όμως το nu metal συνεχίζει να γνωρίζει μέρες δόξας και σε αυτό τεράστιο ρόλο έπαιξαν οι Linkin Park και η απίστευτη δημοσιότητα που βρήκε το άκρως εμπορικό ντεμπούτο τους, αλλά και οι Limp Bizkit με το "Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water". Σίγουρα συνέλαβαν και άλμπουμ όπως αυτά των Papa Roach και Guano Apes όμως ήταν οι δουλειές των Deftones, Godsmack και Disturbed που κατάφεραν να ξεχωρίσουν περισσότερο. Φυσικά είναι και η χρονιά που οι Rage Against The Machine επέλεξαν να επιστρέψουν με το πολύ καλό "Renegades", οι Monster Magnet με το "God Says No", αλλά και ο Marilyn Manson με το "Holy Wood".
Το alternative rock εκπροσωπείται από τις φανταστικές δουλειές των Pearl Jam και των The Smashing Pumpkins, αλλά και τα άλμπουμ των Lifehouse, VAST, Matchbox Twenty, 3 Doors Down βρήκαν σημαντική ανταπόκριση. Σε πιο punk χωράφια άξιες αναφοράς ήταν οι προσπάθειες των The Offspring, Green Day, AFI και Bad Religion. Από την άλλη οι The White Stripes κυκλοφόρησαν άλλη μια πολύ καλή δουλειά με το δεύτερο άλμπουμ τους, ετοιμάζοντας το έδαφος πριν το μεγάλο μπαμ. Και ο Καναδάς όμως εκπροσωπείται με τους Godspeed You! Black Emperor οι οποίοι παρουσίασαν ένα άλμπουμ σταθμό για τη post-rock σκηνή.
Το 2000 ήταν μια καλή χρονιά και για τον πιο σκοτεινό ήχο. Είτε σε πιο rock/ metal δρόμους , με τις δουλειές των Sentenced, Within Temptation, Apocalyptica, The 69 EyesTiamat, είτε σε πιο ηλεκτρονικούς, με αυτές των Covenant, Apoptygma Berzerk, Wumpscut, Zeromancer, Diary Of Dreams, βρίσκει κανείς πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Η κορυφαία όμως ήταν αυτή των The Cure με το "Bloodflowers" (ιδίως το ομώνυμο κομμάτι είναι απλά ένα έπος), το οποίο μπορεί να μην έλαβε τότε τόσο καλές κριτικές τότε, αλλά ο χρόνος το δικαίωσε και συναγωνίζεται επάξια τις καλύτερες στιγμές τους. Συνολικά όμως μπορούμε να μιλήσουμε για μια ασύλληπτα πλούσια χρονιά.

10. Theatre Of Tragedy - Musique (Nuclear Blast)
09. Marilyn Manson - Holy Wood (Interscope)
05. Sentenced - Crimson (Century Media)


Διαβάστε επίσης:

You Might Also Like

0 Comments