Top10: Τα καλύτερα άλμπουμ του 1983

Μαρτίου 02, 2023


Το 1983 είχαμε κάποια πάρα πολύ σημαντικά ντεμπούτα με κυριότερα αυτά των REM, Sonic Youth, Swans και φυσικά των Metallica. Ας ξεκινήσω όμως από το τελευταίο που πολλά χρόνια μετά ξεπετάγονται μπάντες που έχουν το "Kill 'Em All" ως σημείο αναφοράς. Μαζί με τους δίσκους των Slayer, Iron Maiden, Ozzy Osbourne και Motörhead συνέβαλαν ώστε το 1983 να θεωρείται μια ιστορική χρονιά για το metal. 
Επίσης υπάρχουν δυο μπάντες που κυκλοφορούν αντίστοιχους δίσκους που είναι αρκετά διαφορετικοί σε σχέση με αυτό που θα ακολουθήσει και θα χαράξει τη μουσική τους πορεία. Αυτοί είναι οι "With Sympathy" και "Into The Unknown" των Ministry και Bad Religion αντίστοιχα. Γενικότερα όμως από την Αμερική είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες και ποικίλες σε ήχους κυκλοφορίες με πιο αξιόλογες αναφοράς αυτές των Wipers, Minor Threat, Hüsker Dü, Ramones και Social Distortion.
Ιδιαίτερης σημασίας πρώτα άλμπουμ είχαμε και από την Αγγλία, με το ομώνυμο των Southern Death Cult να είναι και το μοναδικό, πριν αυτοί εξελιχθούν σε Death Cult και τελικά στους ευρέως γνωστούς The Cult. Επίσης πρέπει να αναφέρω και τα πολύ αξιόλογα των The Waterboys και The The. 
Αν και πρόκειται για E.P. (και γι' αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στην παρακάτω λίστα) η πιο αγαπημένη δουλειά από τη χρονιά είναι το "The Reptile House" E.P. των The Sisters Of Mercy που ήρθε μετά από μια σειρά από κορυφαία singles. Συνολικά όμως ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον post-punk/ new wave ήχο Bauhaus, Sad Lovers And Giants, The Glove, Tears For Fears, Eurythmics, Killing Joke και Echo & The Bunnymen. Τέλος στροφή στον ήχο του, ακολουθώντας το πιο χορευτικό πνεύμα της εποχής, κάνει και ο David Bowie με το άλμπουμ "Let's Dance". H κορυφαία στιγμή της χρονιάς όμως ήταν το "Power, Corruption & Lies", ο δεύτερος δίσκος των New Order, με τον οποίο αρχίζουν να βάζουν τις βάσεις για το dance rock οικοδόμημά τους που θα μείνει στην ιστορία.

09. Violent Femmes - Violent Femmes (Castle Recording Studios)
06. R.E.M. - Murmur (I.R.S. Records)
05. U2 - War (Island Records)
04. Metallica - Kill 'Em All (Megaforce Records)
02. Bauhaus - Burning From The Inside (Beggars Banquet)

You Might Also Like

0 Comments