Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2011

Οι Death In June στην Αθήνα


Πρόκειται για το μακροβιότερο από τα προσωπικά σχήματα του Βρετανού συνθέτη και τραγουδιστή Douglas P., του καλλιτέχνη που κατάφερε τελικά να εδραιώσει τον όρο και εν τέλη ολόκληρη τη μουσική σκηνή του Neofolk.

Οι επιρροές του συγκροτήματος βρίσκονται στους καλλιτέχνες της δεκαετίας του 70 και τη σκηνή του Folk, αλλά καθώς το συγκρότημα των Death In June δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1981, μοιραία θα έλεγε κανείς τα τρία μέλη που απαρτίζουν την αρχική σύνθεση είχαν ήδη διαγράψει την πορεία τους μέσα από την ενασχόληση με τις σκηνές του Post-Punk και του πρώιμου Industrial. Όπως παραδέχεται ο Douglas P., το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε από μια παρανόηση όταν ο ίδιος νόμισε πως άκουσε τον Patrick Leagas να αναφέρει αυτή την έκφραση.

Στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος συμμετείχαν εκτός από τον Douglas P., οι Patrick Leagas και Tony Wakeford. Οι τρεις τους είχαν ιδρύσει πριν από τους DIJ (το 1977) το συγκρότημα Crisis, που είχε πολιτικές καταβολές και punk επιρροές, συμμετέχοντας σε διάφορα φεστιβάλ της εποχής διαμαρτυρόμενοι για το δικαίωμα στην εργασία, το ρατσισμό και το φασισμό γενικότερα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Death In June, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη σκηνή τον Νοέμβριο του 1981, σε club του Λονδίνου, ανοίγοντας τη συναυλία των The Birthday Party, του θρυλικού αυτού No Wave / Deathrock συγκροτήματος, αρχηγός του οποίου ήταν ο σπουδαίος Nick Cave.

Το 1982, ένας άλλος ταλαντούχος καλλιτέχνης, ο David Tibet δημιουργεί τους Current '93 και ένα χρόνο αργότερα συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το ''αδελφικό'' για την εποχή συγκρότημα των Death In June και τον Douglas P. προσωπικά. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο Douglas Ρ. συμμετέχει ενεργά σε πολλά από τα άλμπουμ των Current '93 και το αντίστροφο.

To 1984, o Τony Wakeford αποχωρεί από το σχήμα για να δημιουργήσει λίγο αργότερα το προσωπικό του project και ένα από τα σημαντικότερα της σκηνής του Neofolk, με το όνομα Sol Invictus, ενώ το 1985 αποχωρεί από το αρχικό σχήμα και ο Patrick Leagas που αργότερα έκανε την δική του επιτυχημένη καριέρα ως Sixth Comm, συγκρότημα που έκανε ήδη το πέρασμά του από την Αθήνα ακριβώς όπως και ο Wakeford στο παρελθόν.

Aπο τα μέσα της δεκαετίας του '80, οι Death In June καθιερώνονται ως το solo project του Douglas P. κατά βάση, με την προσθήκη όμως πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το έτερο από τα μέλη των Death In June (που θα συμμετάσχει φυσικά και στη συναυλία της Αθήνας), είναι ο John Murphy, που καθιερώθηκε ως τακτικό μέλος του συγκροτήματος το 1996 και υπήρξε μεταξύ άλλων μέλος και του πολύ σημαντικού συγκροτήματος των SPK. Ο Μurphy, έχει επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν με την Nico των Velvet Underground.

Σύμφωνα με τον Douglas P., οι επιρροές της μουσικής που συνθέτει τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκονται στον Friedrich Nietzche, την Nico, τον Scott Walker, τον Ennio Morricone και τη γενικότερη σκηνή της μουσικής Folk και Industrial.

Ο Douglas P. και οι Death In June συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια ενεργής παρουσίας στα μουσικά δρώμενα και το γιορτάζουν με μια μεγάλη περιοδεία που περιλαμβάνει σταθμούς στη Νορβηγία, τη Φιλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Τσεχία και άλλες χώρες.

Οι Death In June που έχουν πια τη μόνιμη βάση τους στην Αυστραλία, θα βρεθούν στην Αθήνα την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, στον ιδιαίτερα εντυπωσιακό συναυλιακό χώρο PassPORT, γιορτάζοντας την 30η επέτειο τους μαζί μας, και χαρίζοντας μας επί σκηνής ένα Best Of με τα καλύτερα τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου

Death In June Live in Athens | Sunday 11 December 2011

Death In June European Tour 2011 - 30th Anniversary

Support act : Mani Deum

PASSPORT CLUB
Καραϊσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: