Οι Japandroids την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στο An Club

Οκτωβρίου 13, 2012


Η συναυλία των Japandroids είναι το δεύτερο live της Arte Fiasco, μετά από αυτό των Errors, για το φετινό χειμώνα. Οι Καναδοί μας επισκέπτονται στα πλαίσια της προώθησης του νέου τους δίσκου "Celebration Rock", και το live έρχεται σε ιδανική χρονική στιγμή, μιας και θεωρούνται "καυτό" όνομα. Για να δείτε τα υπόλοιπα φετινά live της εταιρίας πατήστε εδώ.



Αφάνεια, χωρισμοί, εμπειρίες με τον θάνατο, τραυματισμοί εκούσιοι και ακούσιοι, νύχτες ποτισμένες με αλκοόλ και πακέτα τσιγάρων. ‘Οτι και να πιστεύει κανείς για την μουσική τους ή την καλλιτεχνική τους αξία, η αλήθεια είναι οτι οι Brian King (κιθάρα/φωνή) και David Prowse (τύμπανα και Darth Vader), περισσότερο γνωστοί και ως Japandroids, δεν είναι από τα συγκροτήματα που αναδείχθηκαν ταξιδεύοντας σε έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. 
Οι Japandroids σχηματίστηκαν στο μυαλό των – τότε – δυο φοιτητών από την Βρετανική Κολούμπια του Καναδά ουσιαστικά το 2000, μόνο που το συγκρότημα πήρε μορφή το 2006 αφού ο Brian κ ο David είχαν αμφότεροι ξεμπερδέψει με τις σπουδές τους. Επηρεασμένοι από την ανεξάρτητη σκηνή της Αμερικάνικης ηπείρου της δεκαετίας του 1980 (hardcore punk, Minutemen, Husker Du, Fugazi κτλ), άρχισαν να οργανώνουν μόνοι τους εμφανίσεις μίνι περιοδείες, αυτοχρηματοδοτούμενες παραγωγές δίσκων ( All Lies EP το 2007, Lullaby Death Jams EP το 2008, τα βρίσκετε μαζί στην συλλογή No Singles του 2010) συχνά επιστρατεύοντας φίλους να τους βοηθήσουν στο στήσιμο της do it yourself περιπατητικής ζωής τους. 
Όμως οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν από μόνες τους. Το 2008, οι Japandroids φτάνουν ένα βήμα πριν τον οριστικό χωρισμό. Μόνο η πίεση της μικρής ανεξάρτητης Unfamiliar Records επέτρεψε την κυκλοφορία του πρώτου LP Post-Nothing (2009, Polyvinyl Records). Ένας δίσκος που μουσικά και στιχουργικά αποπνέει έναν αέρα ωμής και βίαιης ειλικρίνειας, μια εξιστόρηση του πως είναι να μεγαλώνεις και να τραγουδάς για αυτό σε μία μπάντα με τον καλύτερο σου φίλο. Ακολούθως, το Post-Nothing συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές και ίσως αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για την δύναμη του internet να σώζει από την αφάνεια έναν δίσκο που σχεδόν δεν υπήρξε ποτέ. 
Και κάπως έτσι, περνώντας και κάνα δυο φορές ξυστά από τον θάνατο και δυο χρόνια εντυπωσιακών και επεισοδιακών ζωντανών εμφανίσεων, φτάνουμε στο φετινό δίσκο, το Celebration Rock (2012, Polivinyl Records). Έναν δίσκο που κάνει ότι λέει ο τίτλος του: υμνεί την rock μουσική μέσα από την φαζαρισμένη pop των Husker Du και την γυμνό πάθος ενός Bruce Springsteen. Και ως συνήθως, οι ζωντανές εκτελέσεις των Japandroids μεταμορφώνονται σε μια γιορτή με ένα συγκρότημα που βρίσκεται επί σκηνής όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί θέλει και έχει και εμφανή τα σημάδια στο σώμα του να το αποδείξει. 

Στο ίδιο υψηλής ενέργειας μονοπάτι δρομολογούν τα βήματα τους οι Noise Figures . Ο Γιώργος Νίκας και ο Στάμος Μπάμπαρης, χαρακτηριστικές προσωπικότητες της σύγχρονης wise indie folk σκηνής κινητοποιούν τις μουσικές καταβολές και τις προσωπικές τους ιστορίες αρκετά βήματα πέρα απο τους Flakes , τους Zebra tracks και τους Keyser Soze που στιγμάτισαν δημιουργικά τις μέχρι τώρα πορείες τους. Με προεξάρχουσα την ‘Bitter Taste’ μιας νιτρογλυκερινικής σύνθεσης που εκρήγνυται σε κύματα και δίνοντας πρόσφατα στην κυκλοφορία το νέο τους ep Turn Off The Lights σκοτεινιάζουν τον ήχο τους και στήνουν τα μαύρα μουσικά κλειδιά τους πάνω στη σκηνή του AN Club με σκοπό να μας διαφθείρουν σε αυθεντικά μπλούζ ακόρντα. 

Japandroids w/ The Noise Figures AN Club (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια) 
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Πόρτες: 21:00
Είσοδος:18 €

You Might Also Like

0 Comments