Album Review: The Soft Moon - Criminal (Sacred Bones)

Μαρτίου 23, 2018


Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναφερθεί  στο εκπληκτικό σχήμα των The Soft Moon, μιας και τους θεωρώ ένα από τα κορυφαία dark σχήματα της δεκαετίας που διανύουμε. Από το 2010 και  το ομώνυμο ντεμπούτο τους μέχρι και σήμερα, παρουσιάζουν τη μια εξαιρετική δουλειά μετά την άλλη. Αξιοθαύμαστη είναι φυσικά είναι η εξέλιξη που έχει επιδείξει ο Luis Vasquez, με το κάθε άλμπουμ να προσθέτει όλο και κάτι παραπάνω στην αρχική μουσική ιδέα του. Με το "Deeper" του 2015 να αποτελεί τον δίσκο με τα περισσότερα φωνητικά, ήμουν αρκετά περίεργος να διαπιστώσω ποια κατεύθυνση θα ακολουθούσε για τη νέα του προσπάθεια. Η μεγαλύτερη αλλαγή που διαπιστώνει κανείς αρχικά, είναι ότι το "Criminal" είναι το πρώτο άλμπουμ που δεν κυκλοφορεί από τη Captured Tracks (εταιρεία που υπήρξε η δισκογραφική στέγη της μπάντας από το ξεκίνημά της), αλλά από τη Sacred Bones Records.
Για το νέο του αυτό ξεκίνημα, ο Vasquez αποφασίζει να παρουσιάσει μια δουλειά, η οποία συγκεντρώνει όλα τα κλασσικά ηχητικά χαρακτηριστικά του σχήματός του. Λειτουργεί λοιπόν σαν να προσπαθεί να ξανασυστήσει το γκρουπ μέσα από τη νέα του εταιρεία. Από το πρώτο single της καριέρας τους, o ήχος των The Soft Monn ακροβατούσε μεταξύ του darkwave/post-punk και industrial/noise μουσικού ιδιώματος. Στους τρεις πρώτους δίσκους το σκοτεινό στοιχείο ήταν αυτό κυριαρχούσε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το "Criminal" αποτελεί με διαφορά ο industrial ή αλλιώς ο Nine Inch Nails δίσκος των The Soft Moon.
Αυτό είναι εμφανές από το πρώτο κιόλας single και εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ, το επιθετικό "Burn", και ακόμα περισσότερο στο "Choke", ένα κομμάτι για το οποίο θα ήταν περήφανος ο Trent Reznor. Το "Give Something" είναι μια κλασσική Soft Moon σύνθεση και πιο συγκεκριμένα αποτελεί το φετινό "Wasting". Για το επόμενο κομμάτι θα μπορούσα να πω ότι είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει μέσα στη χρόνια μέχρι τώρα και ένα από τα καλύτερα που έχει γράψει ο Vasquez. To "The Pain", που μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα στο "Insides", φέρνει στο μυαλό - για άλλη μια φορά - τους The Cure και τον Gary Numan. Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η industrial προσέγγιση που αναφέρθηκα πιο πάνω (με βάση κυρίως τους Nine Inch Nails αλλά και αναφορές σε γκρουπ όπως οι Skinny Puppy), είτε με την ωμή δύναμη κομματιών όπως τα "It Kills" και "Born Into This", είτε με τα πιο ατμοσφαιρικά "ILL" και "Young".
Συνολικά το "Criminal" μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά ως εισαγωγή για κάποιον που δεν είναι γνώριμος με τον μαγικό κόσμο του σχήματος. Μπορεί ο δίσκος να μην φανερώνει αντίστοιχα σημάδια εξέλιξης όπως οι προηγούμενες δουλειές τους, όμως οι καλές στιγμές του είναι απλά κορυφαίες. Με αυτό το τρόπο ο Luis Vasquez συνεχίζει να χτίζει τη φήμη των The Soft Moon με ακόμα μια απολαυστική δουλειά.

Βαθμολογία: 8 / 10

You Might Also Like

0 Comments