Album Review: IDLES – Joy As An Act Of Resistance (Partisan Records)

Οκτωβρίου 27, 2018


Οι IDLES επέστρεψαν δισκογραφικά μόλις ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους, το οποίο απασχόλησε μεγάλη μερίδα του μουσικού τύπου. Το "Brutalism" δικαίως βρέθηκε σε αρκετές λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ του 2017, ενώ το "Mother" ήταν το κομμάτι που ξεχώρισε από αυτό και αναμφίβολα αποτέλεσε ένα από τα κομμάτια της χρονιάς. Πέρα από τον ιδιαίτερο hardcore punk/ post-punk ήχο του, το σχήμα βασίστηκε σε έναν πολιτικοποιημένο λόγο που το βοήθησε να χαρακτηριστεί ως μια βασική μουσική πρόταση της post - Brexit Αγγλίας. Αυτό συνεχίζεται και στο νέο τους άλμπουμ, το "Joy As An Act Of Resistance", το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του φετινού Αυγούστου.
Πλέον όμως το σχήμα μπορεί να συνδεθεί και να αποτελέσει τη φωνή όλου του κόσμου, μιας και το πολιτικό, αλλά και το κοινωνικό του, μήνυμα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο Νησί. Το στιχουργικό κομμάτι είναι σίγουρα το δυνατό χαρτί των IDLES. Αλλά πέρα από τα πολιτικά θέματα, όπως το Brexit και το μεταναστευτικό, ο δίσκος έχει και έναν σκληρό προσωπικό χαρακτήρα.
Μπορεί το "Brutalism" να ήρθε μετά τον χαμό της μητέρας του τραγουδιστή Joe Talbot, αλλά το "Joy As An Act Of Resistance" γράφτηκε μετά τον θάνατο της κόρης του. Έτσι κομμάτια όπως το "June" αποτελούν ένα πολύ δύσκολο άκουσμα, με τον Talbot να "χρησιμοποιεί" τη μουσική ως ένα καθαρτικό μέσο. Όλος ο δυναμισμός και η οργή που έβγαλε το γκρουπ στο ντεμπούτο του, δηλώνουν παρών και στη νέα τους προσπάθεια. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πιο "ελαφριές" στιγμές, όπως στο εξαιρετικό single "Danny Nedelko", το οποίο αποτελεί ότι πλησιέστερο έχουν γράψει οι IDLES σε ποπ κομμάτι. Από την πρώτη ακρόαση κιόλας, είχα κολλήσει με το "Samaritans" που πραγματεύεται τη σύγχρονη ψευτο - αρρενωπότητα. Συνολικά όμως, από το ωμό "Colossus" και το σαρκαστικό "Never Fight A Man With A Perm", μέχρι το λυτρωτικό κλείσιμο του "Rottweiler", το συγκρότημα καταφέρνει να έχει τον ακροατή καθηλωμένο για τα 40 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος. Το "Joy As An Act Of Resistance" λειτουργεί ακριβώς όπως υποδηλώνει ο τίτλος του και αποδεικνύει γιατί η εποχή μας χρειάζεται μπάντες σαν τους IDLES.

Βαθμολογία: 8 / 10

You Might Also Like

0 Comments