Top10: Τα καλύτερα άλμπουμ του 1992

Ιουνίου 01, 2022


Μετά από μια από τις κορυφαίες χρονιές στην ιστορία της μουσικής , το 1992 συνεχίζει από εκεί που τελείωσε η προηγούμενη χρονιά. Σχεδόν όλες οι καταχωρήσεις της παρακάτω λίστας θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη θέση αλλά και άλλες τόσες. Πως άλλωστε να ξεχωρίσεις με διαφορά κάποια δουλειά, όταν οι The Cure κυκλοφορούν με το "Wish" μια από τις καλύτερες δουλειές, αλλά την ίδια χρονιά το ίδιο κάνουν και οι Nick Cave & The Bad Seeds με το "Henry's Dream", οι R.E.M. με το "Automatic For The People", οι Alice In Chains με το "Dirt", οι Screaming Trees με το "Sweet Oblivion" και πολλοί ακόμα. 
Την αντίστοιχη λίστα μου για το 1982 την αποτελούσαν σχήματα κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία. Το 1992, με εξαίρεση τους The Cure, Nick Cave & The Bad Seeds και The Jesus And Mary Chain, η αντίστοιχη λίστα αποτελείται από αμερικανικά συγκροτήματα. Άλλωστε εκεί το grunge έχει "εκτιναχθεί" ήδη από την προηγούμενη χρονιά, αλλά και γενικότερα η εναλλακτική σκηνή γνωρίζει τρομερή άνθιση. Και πως να μην γίνεται αυτό, όταν πέρα από τις προαναφερθέντες δουλειές, έχεις κυκλοφορίες όπως το "Angel Dust" των Faith No More, το ομώνυμο των Rage Against The Machine, το "Psalm 69" των Ministry, το "Blues For The Red Sun " των Kyuss, το "Love Of Life" των Swans ή ακόμα και το "Core" των Stone Temple Pilots. Αν στη λίστα συμπεριελάμβανα και EPs τότε δεν θα υπήρχε περίπτωση να λείπουν τα φανταστικά "Broken" και "Fixed" (ιδίως το πρώτο) των Nine Inch Nails, όπως και φυσικά το "Opiate" των Tool. 
Σε αυτές θα έπρεπε να αναφέρω και τις πολύ αξιόλογες δισκογραφικές προσπάθειες των Beastie Boys, The Afghan Whigs, Mudhoney, Tom Waits, Therapy?, Neil Young,  Morphine,  Soul Asylum, Helmet,  L7, Melvins, The Lemonheads όπως και τη συλλογή με τίτλο "Incesticide" των Nirvana. Ήταν επίσης μια πολύ δυνατή χρονιά για την punk σκηνή, από την οποία θα ξεχώριζα το "Generator" των Bad Religion, όπως και τα άλμπουμ των The Offspring, NOFX, Pennywise, Lagwagon και Social Distortion.
Από την Αγγλία πάλι, ο πιο εξέχων δίσκος έρχεται από τους The Jesus And Mary Chain, οι οποίοι στο "Honey's Dead' ξαναβρωμίζουν λίγο τον ήχο τους και παρουσιάζουν τη τέταρτη σερί κορυφαία δουλειά τους. Φυσικά και θα ξεχώριζα επίσης το "Dry" της PJ Harvey, το "Holy Smoke" του Peter Murphy, το "Your Arsenal" του Morrissey, όπως και τα άλμπουμ των Shakespear's Sister, James, Ride, Manic Street Preachers, Slowdive, Pulp και Catherine Wheel. 
Πολύ καλή χρονιά υπήρξε το 1992 και για τον gothic χώρο. Οι Paradise Lost με το καταπληκτικό "Shades Of God" αρχίζουν να βαδίζουν στο gothic metal μονοπάτι που θα τους οδηγήσει αρχικά στο "Icon" και μετέπειτα στο δίσκο ορόσημο της καριέρας τους, το "Draconian Times". Το ίδιο πράττουν και οι Type O Negative στο "The Origin Of The Feces", ενώ αξιόλογες κυκλοφορίες παρουσίασαν και οι Current 93, Wolfsheim, Project Pitchfork,  Die Krupps. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και τη συλλογή "Some Girls Wander By Mistake" των The Sisters Of Mercy που συγκέντρωσε τα singles και τα EPs του σχήματος από το 1980 μέχρι το 1983. Τέλος άξια λόγου ειναι και η πολύ καλή δουλειά των Αυστραλών garage-άδων The Dubrovniks με το "Chrome".

06. The Jesus And Mary Chain - Honey's Dead (Blanco y Negro Records)
05. Faith No More - Angel Dust (Reprise Records)
04. Alice In Chains - Dirt (Columbia)
03. R.E.M. - Automatic For The People (Warner Bros. Records)
01. The Cure - Wish (Fiction)

You Might Also Like

0 Comments