Live Review: Templefest 2019 Day 2 @ Temple Athens, 27.12.2019
Between Sky And Sea Δεκεμβρίου 30, 2019
Ο συναυλιακός χώρος Temple συμπλήρωσε δυο χρόνια παρουσίας γεμάτα από ενδιαφέρουσες συναυλίες καλύπτοντας παράλληλα ένα πολύ μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών. Για δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκε και το Templefest. Φέτος ήταν μια πενθήμερη διοργάνωση που συγκέντρωσε πολλά αξιόλογα συγκροτήματα από την ελληνική σκηνή. Η δική μου επιλογή ήταν η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, κυρίως εξαιτίας των Church Of The Sea.
Τη βραδιά άνοιξαν οι Between Sky And Sea. Αυτή ήταν η μόλις δεύτερη ζωντανή εμφάνιση της νέας αυτής post-rock μπάντας. Δυστυχώς δεν πρόλαβα όλο το σετ, αλλά όσο άκουσα μου άφησε μια ιδιαίτερα καλή εντύπωση. Πολύ μεγάλη, θετική, έκπληξη μου προκάλεσε επίσης η επιλογή τους να διασκευάσουν την κομματάρα των We Lost The Sea, "A Gallant Gentleman". Το πρώτο EP των Between Sky And Sea κυκλοφορεί τη νέα χρονιά και θα έχω το νου μου...
Σειρά είχαν οι Church Of The Sea που, όπως ανέφερα και στην αρχή της ανάρτησης, ήταν το συγκρότημα που ήθελα να δω περισσότερο. Το σχήμα έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο φεστιβάλ Cult Of The Amps δίπλα στους Tuber και το ίδιο έκανε και εδώ. Η Ειρήνη Αργύρη πολύ φυσιολογικά τραβάει την προσοχή, όχι με φτηνές κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά με τη φανταστική ερμηνεία της. Δίπλα της ο Βαγγέλης Σταυρουλάκης στη κιθάρα και ο Αλέξανδρος Δαρμής στα πλήκτρα παίζουν εξαιρετικά το ρόλο τους αποδεικνύοντας πόσο καλά δεμένη μπάντα είναι. Ειλικρινά δεν κατάλαβα πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος όσο έπαιζαν. Στα περίπου σαράντα λεπτά που εμφανίστηκαν παρουσίασαν κομμάτια από το EP, "Anywhere But Desert", αλλά και πέντε νέα κομμάτια από το πρώτο τους άλμπουμ το οποίο αναμένεται μέσα στο 2020. Οι Church Of The Sea γίνονται γρήγορα ένα από τα νέα αγαπημένα μου σχήματα και δεν λέω μόνο ελληνικά γιατί κάτι τέτοιο θα τους αδικούσε μιας και δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από πολλά καθιερωμένα συγκροτήματα του χώρου.
Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ακολούθησαν οι Hypnotic Nausea. Ο ήχος τους αντλεί επιρροές από τη prog, metal και post-rock σκηνή, με το αποτέλεσμα να ακούγεται σαν οι Tool να συναντούν τους God Is An Astronaut. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τη μουσική τους και μπορώ να πω ότι με κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό. Γενικά έχουν ωραίες μελωδίες και ακόμα καλύτερες αλλαγές και τα μεγάλα χρονικά κομμάτια τους κάθε άλλο παρά κουράζουν. Φέτος τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν και το δεύτερο άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο ''The Death of All Religions''.
Προς τα τέλη των 90s, αρχές των 00s άκουγα πολλά alternative metal, nu metal συγκροτήματα, άλλωστε τότε "έβγαιναν" με το κιλό λόγω μόδας, και το επόμενο γκρουπ κατάφερε να μου θυμίσει τις μέρες εκείνες. Οι POEM, που υπάρχουν από το 2006, υπηρετούν αυτό το είδος, με αρκετά prog στοιχεία, και το κάνουν και πολύ καλά. Τόσα χρόνια έχουν χτίσει ένα δικό τους κοινό και αυτό φάνηκε και την Παρασκευή που μας πέρασε, συγκεντρώνοντας τον περισσότερο κόσμο (σε μια βραδιά όμως που συνολικά η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη). Όπως μας πληροφόρησαν έχουν κυκλοφορήσει και νέο δίσκο από τον οποίο παρουσίασαν αρκετά κομμάτια. Φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολύ καλά δουλεμένη μπάντα που ξέρει πως να ικανοποιεί τους φίλους της. Συνολικά όμως όλα τα σχήματα που εμφανίστηκαν ήταν άψογα, συμβάλλοντας σε μια εξαιρετική βραδιά. Μακάρι τέτοιες διοργανώσεις και συναυλιακοί χώροι να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα.
Προς τα τέλη των 90s, αρχές των 00s άκουγα πολλά alternative metal, nu metal συγκροτήματα, άλλωστε τότε "έβγαιναν" με το κιλό λόγω μόδας, και το επόμενο γκρουπ κατάφερε να μου θυμίσει τις μέρες εκείνες. Οι POEM, που υπάρχουν από το 2006, υπηρετούν αυτό το είδος, με αρκετά prog στοιχεία, και το κάνουν και πολύ καλά. Τόσα χρόνια έχουν χτίσει ένα δικό τους κοινό και αυτό φάνηκε και την Παρασκευή που μας πέρασε, συγκεντρώνοντας τον περισσότερο κόσμο (σε μια βραδιά όμως που συνολικά η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη). Όπως μας πληροφόρησαν έχουν κυκλοφορήσει και νέο δίσκο από τον οποίο παρουσίασαν αρκετά κομμάτια. Φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολύ καλά δουλεμένη μπάντα που ξέρει πως να ικανοποιεί τους φίλους της. Συνολικά όμως όλα τα σχήματα που εμφανίστηκαν ήταν άψογα, συμβάλλοντας σε μια εξαιρετική βραδιά. Μακάρι τέτοιες διοργανώσεις και συναυλιακοί χώροι να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα.
Με μεγάλη καθυστέρηση έρχεται αυτή η ανάρτηση (λίγο η blogovision, λίγο οι γιορτές), μιας και έχουν περάσει δυο εβδομάδες από τη συγκεκριμένη εμφάνιση, αλλά δεν μπορούσα να μην γράψω τίποτα για την επίσκεψη των Parzival στην Αθήνα. Το συγκρότημα είναι ενεργό από το 1999 και έχει μια πλούσια δισκογραφία, αλλά προσωπικά το έμαθα πολύ πιο πρόσφατα. Το τελευταίο τους άλμπουμ μας ήρθε φέτος με το εξαιρετικό "The Golden Bough". Οι Ρώσοι με έδρα την Κοπεγχάγη παρουσιάζουν μια gothic, doom, neoclassical μίξη με πολλά samples που ακούγεται κάτι μεταξύ ατμοσφαιρικού metal και γρηγοριανών ασμάτων.
Μπορεί αυτό το συνονθύλευμα μουσικών ερεθισμάτων να ακούγεται περίεργα στο χαρτί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Και αν το στουντιακό αποτέλεσμα ακούγεται ενδιαφέρον, το συναυλιακό είναι πολύ, μα πολύ, καλύτερο. Προφανώς παρουσίασαν υλικό από όλο τον δισκογραφικό κατάλογό τους (άλλωστε έχουν δέκα άλμπουμ στο ενεργητικό τους) και εκεί παρατηρεί κανείς και την εξέλιξη στον ήχο τους, αλλά το σετ τους ήταν πολύ φυσιολογικά αφιερωμένο κυρίως στη τελευταία τους δουλειά (πράγμα που δεν με χάλασε καθόλου). Ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά του ήχου τους είναι τα ιδιαίτερα φωνητικά του Dimitrij Bablevskij, που ζωντανά είναι πολύ μια δυναμικά και άμεσα. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, οι ζωντανές αποδόσεις όλων των κομματιών είναι κατά πολύ ανώτερες από αυτές των άλμπουμ (μακάρι να μπορούσαν να το αποτυπώσουν και σε δίσκο το ίδιο συναίσθημα) και το σχήμα πραγματικά μας ταξίδεψε στον δικό του μαγικό κόσμο. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη διασκευή τους στο "Zavarakatranemija" και ζωντανά, αλλά μετά από μια ώρα που πέρασε σαν νερό, μας αποχαιρέτησαν με το κομμάτι να παίζει στα ηχεία. Μοναδικό αρνητικό σε όλη τη βραδιά ήταν η πολύ μικρή ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό φυσικά δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τους Parzival από το να μας χαρίσουν μια εξαιρετική εμφάνιση. Μπράβο και στη Nox Music & Voodood Promotions που τους έφεραν στη χώρα μας και ελπίζω να μην σταματήσει ούτε εκείνους να τους ξαναφέρουν στην πρώτη ευκαιρία.
Αν κάθε χρονιά μπορείς να περιμένεις λίγο πολύ τι θα δεις σε μια λίστα όπως αυτή της blogovision με τα καλύτερα της συγκεκριμένης χρονιάς βάση του τι είχε γενικότερη αποδοχή, σε μια λίστα με τα καλύτερα της δεκαετίας το εύρος των επιλογών είναι υπερβολικά μεγάλο. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τα άλμπουμ που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις. Τεράστια έκπληξη μου έκανε που στην κορυφή δεν βρέθηκαν οι Swans με το "The Seer" ή οι Radiohead (έστω και με το "A Moon Shaped Pool") αλλά ο Sufjan Stevens(!), όπως επίσης και ότι βρέθηκαν στην πρώτη εικοσάδα και πιο συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση οι IDLES με το "Joy As An Act Of Resistance". Από την άλλη είναι τόσα πολλά τα αξιόλογα άλμπουμ μέσα σε μια δεκαετία, που όπως και να ήταν η σειρά θα ήταν αναμενόμενη. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Από την παραπάνω εικοσάδα στην αντίστοιχη δική μου βρέθηκαν κοινά μόνο τα άλμπουμ των Arcade Fire και του John Maus (αν και θα μπορούσε άνετα να χωρέσει και το "High Violet" των The National). Αναλυτικά όμως η λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας που πέρασε για το POEt'S SOUND είναι:
Άλλη μια blogovision έφτασε στο τέλος και τα αποτελέσματα μου φάνηκαν ίσως λιγότερο αναμενόμενα από άλλες χρονιές. Όχι ότι έλειπαν τα "φαβορί", όπως ήταν οι δίσκοι των Nick Cave, Fontaines D.C., Tool, Thom Yorke, Billie Eilish, οι οποίοι ναι μεν βρέθηκαν στην εικοσάδα απλώς σε χαμηλότερη θέση από ότι περίμενα. Ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη μου προκάλεσε η απουσία του τρίτου άλμπουμ των Have A Nice Life από τις πρώτες είκοσι θέσεις. Φυσικά ήταν σίγουρο ότι το νέο άλμπουμ της Sharon Van Etten θα βρεθεί ψηλά, αλλά σίγουρα δεν το έβλεπα για την πρώτη θέση. Αναλυτικά όμως τα αποτελέσματα της κορυφαίας εικοσάδας της φετινής blogovision είναι:
Από τη παραπάνω λίστα στην αντίστοιχη δική μου βρέθηκαν τα νέα άλμπουμ των Nick Cave, The Murder Capital, DIIV και Tool. Αναλυτικά όμως η λίστα του POEt'S SOUND για τη blogovision 2019 είναι:
No.01 2010s: John Maus - We Must Become The Pitiless Censors Of Ourselves (Upset the Rhythm)
Best Of The 2010s Δεκεμβρίου 20, 2019
Το "We Must Become The Pitiless Censors Of Ourselves" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί modern classic. Οι επιρροές του John Maus είναι εμφανείς αλλά η φρεσκάδα που αποπνέει είναι εκπληκτική. Αποτελεί από τις λίγες περιπτώσεις άλμπουμ, που το hype που έλαβε δικαιολογείται στο έπακρο. Για μένα δεν ήταν μόνο η κορυφαία κυκλοφορία του 2011, αλλά και μια από τις καλύτερες που άκουσα τα τελευταία χρόνια. Καθαρό δεκάρι!
Ακούστε: "Keep Pushing On", "Streetlight"
To συγκεκριμένο άλμπουμ πρέπει να έχει ψηφιστεί άλλες δυο φορές, αν δεν κάνω λάθος, στη φετινή blogovision και αυτές εκτός δεκάδας. Υπάρχουν συγκρότημα που η μουσική τους σου κάνει τη ζωή καλύτερη, πιο ενδιαφέρουσα, σε ανεβάζουν, σε ρίχνουν και είναι μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή. Ένα από αυτά είναι για μένα και οι White Lies. Για τον νέο τους δίσκο ο μπασίστας του σχήματος, Charles Cave δήλωσε: 'Το "To Lose My Life..." ήταν το καλύτερο άλμπουμ άλμπουμ που θα μπορούσαμε να έχουμε παρουσιάσει στην ηλικία των 19 και το "FIVE" αναμφίβολα ότι καλύτερο στην ηλικία των 30." Επίσης περιέχει το "Tokyo", που είναι με διαφορά το κομμάτι της χρονιάς. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την άποψή μου για το "FIVE" εδώ.
Ακούστε: "Tokyo", "Fire And Wings"
Δεύτερη καταχώρηση σε αυτή τη λίστα για τους The Soft Moon μετά το καταπληκτικό ντεμπούτο τους του 2010. Σε μια χρονιά όπως το 2012 με τόσους αξιόλογους δίσκους, το "Zeros" ξεχώρισε. Εδώ ο ο Vasquez επικεντρώνεται στα κομμάτια και βγάζει μια πιο χορευτική old school industrial αισθητική. Διαβάστε ολόκληρη τη δισκοκριτική του εδώ, όπως και το τι έγινε στη συναυλία τους στην Αθήνα, που αποτέλεσε μέρος της περιοδείας για την προώθηση του "Zeros", εδώ.
No.02: The Twilight Sad - IT WON/T BE LIKE THIS ALL THE TIME (Rock Action)
Blogovision 2019 Δεκεμβρίου 19, 2019
Το νέο άλμπουμ των The Twilight Sad είναι το πιο άμεσο τους και αποδεικνύει ακράδαντα ότι παρακολουθούμε μια μπάντα στην κορυφαία της περίοδο, μετά ιδίως και το μοναδικό "Nobody Wants To Be Here & Nobody Wants To Leave". Μπορείτε να διαβάσετε τη δισκοκριτική του "It Won/t Be Like This All the Time", εδώ. Άλλωστε κάτι θα ξέρει και ο Robert Smith των The Cure που τον ανακήρυξε δίσκο της χρόνιας.
Ακούστε: "Auge/Maschine", "Videograms"
Οι White Lies αποφάσισαν με το "Big TV" να παρουσιάσουν ένα concept δίσκο, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει και να κυλάει εξαιρετικά φτάνοντας όσο πιο κοντά γίνεται στο αριστουργηματικό ντεμπούτο τους. Το άλμπουμ διατηρεί τις πιο σκοτεινές ατμόσφαιρες του "To Lose My Life", χωρίς να χάνει την πιο pop ευαισθησία του μεγαλεπήβολου "Ritual". Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη δισκοκριτική του "Big TV" εδώ, και τη συναυλία τους στο Λονδίνο από την περιοδεία του άλμπουμ, εδώ.
Ακούστε: "First Time Caller", "Change"
Μετά από δυο καταπληκτικά άλμπουμ, το "Push The Sky Away" και το "Skeleton Tree", οι Nick Cave And The Bad Seeds επέστρεψαν φέτος κάπως αναπάντεχα με το "Ghosteen" (μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο εδώ). Αυτό είναι ακόμα καλύτερο από τον προηγούμενο δίσκο, αφού επενδύοντας στο σκοτάδι των δυο προηγούμενων, είναι ακόμα μια μελωδικό και πλόυσιο μουσικά σε σχέση με το "Skeleton Tree". Επίσης αποτελεί και τη πρώτη δουλειά που γράφτηκε εξ ολοκλήρου μετά το θάνατο του υιού του Cave. Να θυμίσω ότι η τελευταία εμφάνιση του σχήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το περσινό καλοκαίρι για το Ejekt Festival.
Ακούστε: "Bright Horses", "Waiting for You"
No.04 2010s: She Wants Revenge - Valleyheart (Five Seven Music)
Best Of The 2010s Δεκεμβρίου 17, 2019
Οι She Wants Revenge αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες μουσικές μου αδυναμίες και με τον δίσκο αυτό φτάνουν στην καλλιτεχνική τους κορυφή. Συγκριτικά με τα τελευταία ΕΡ τους, τα οποία ήταν αρκετά ηλεκτρονικά, το "Valleyheart" είναι σαφώς πιο κιθαριστικό και σκοτεινό. Επίσης είναι το πιο ξεχωριστό, μιας και με αυτήν την κυκλοφορία το συγκρότημα παίρνει περισσότερα ρίσκα και προσπαθούν να διαμορφώσουν έναν ακόμα πιο προσωπικό ήχο, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Διαβάστε τη δισκοκριτική του "Valleyheart", εδώ. Το συγκρότημα ήρθε επιτέλους για μια ζωντανή εμφάνιση και στην Ελλάδα φέτος τον Αύγουστο.
Ακούστε: "Take The World", "Maybe She's Right"
Χρησιμοποιώντας στίχους του Robinson Jeffers από έργο του, του 1935, οι Ellery James Roberts και Ebony Hoorn φέρνουν στο σήμερα το έργο του ποιητή για τη καταστροφή της ανθρώπινης ύπαρξης. Λίγα σχήματα μου ακούγονται τόσο σύγχρονα όσο αυτό το δίδυμο και για αυτό θεωρώ τους Lost Under Heaven τόσο σημαντικούς. Μπορείτε να διαβάσετε τη δισκοκριτική του "Love Hates What You Become", εδώ.
Ακούστε: "COME", "Bunny’s Blues"
Με μια λιτή ανακοίνωση οι Red Hot Chili Peppers δημοσιοποίησαν ότι χωρίζουν οι δρόμοι τους μετά από δέκα χρόνια συνεργασίας με τον κιθαρίστα τους Josh Klinghoffer. Παράλληλα ανακοίνωσαν την επιστροφή του John Frusciante. Οπότε η επικείμενη εμφάνιση των Peppers στην Ελλάδα θα συνοδευτεί με την επιστροφή του Frusciante στο line-up. Ο πολύ αγαπητός και καταξιωμένος κιθαρίστας, ο οποίος έφυγε από το συγκρότημα το 2009, έχει στο ενεργητικό του δώδεκα προσωπικά άλμπουμ.
No.05 2010s: The Twilight Sad - Nobody Wants To Be Here & Nobody Wants To Leave (Fat Cat)
Best Of The 2010s Δεκεμβρίου 16, 2019
Οι The Twilight Sad ποτέ δεν έγραφαν χαρούμενα κομμάτια, αλλά εδώ φαίνεται ότι βρίσκονταν σε ένα αρκετά "μαύρο" διάστημα με το αποτέλεσμα όμως να είναι λυτρωτικό. Μαζεύοντας όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ήχου τους, προσφέρουν την πιο δυνατή συλλογή της καριέρας τους μέχρι τώρα και παράλληλα τον κορυφαίο δίσκο του 2015. Μπορεί να διαβάσετε αναλυτικά τη δισκοκριτική του "Nobody Wants To Be Here & Nobody Wants To Leave", εδώ.
To νέο άλμπουμ των Tool είναι μια δουλειά που χωράει πολλά μπορεί. Μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό, μπορεί να ακούγεται σαν συνέχεια του "10,000 Days", μπορεί να μην ξανααναλύπτουν το τροχό ή στη τελική να είναι αυτό που περίμεναν οι οπαδοί τους μετά από δεκατρία χρόνια. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια φανταστική προσπάθεια που απαιτεί επίμονες ακροάσεις για να ξεδιπλώσει της χάρες της, που ανεξάρτητα αν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα άλμπουμ, στέκεται επάξια στη δισκογραφία και τη κληρονομιά των Tool. Μπορείτε να διαβάσετε για την ζωντανή εμφάνιση των Tool στο φετινό φεστιβάλ Firenze Rocks στην Ιταλία, εδώ.
Ακούστε: "Pneuma", "Fear Inoculum"
Μετά από τα άλμπουμ στις θέσεις 12, 9 και 7, εδώ έχουμε τον τέταρτο δίσκο από το 2010. Μιλάμε για έρωτα με την πρώτη αυτιά. Με αναφορές σε Suicide και The Cure, οι The Soft Moon φτιάχνουν κάτι δικό τους και η αξία και η επιρροή που είχε το ομώνυμο ντεμπούτο τους θα γίνει έντονα αντιληπτό σε όλη τη δεκαετία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μόνο "ελάττωμα" του πρώτου δίσκου, είναι ότι ο Luis Vasquez τελειοποίησε τη συνταγή αυτού λίγα χρόνια με το δεύτερο άλμπουμ του σχήματος.
Ακούστε: "Breathe The Fire", "Dead Love"