Top 10: Καλύτερα άλμπουμ του 2004

Σεπτεμβρίου 29, 2014


Μετά από τις αναδρομές στα κορυφαία μου άλμπουμ του 1984 και του 1994, ήρθε η σειρά να θυμηθώ τι δεν έβγαινε από το cdplayer μου δέκα χρόνια πριν. To 2004 μπορεί τα ηλεκτρονικά αρχεία να πιάνουν όλο και περισσότερο χώρο και το κατέβασμα να έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια όλων, αλλά ανεξάρτητα από την ποιότητα των κυκλοφοριών, ήταν από τις τελευταίες χρονιές με τις κυρίαρχες σκηνές να αποτελούνται από πιο "πιστό" κοινό, που δεν άλλαζε γούστα και χαρακτήρα κάθε βδομάδα, περισσότερα δυνατά ονόματα και όχι την εκατομμυριοστή κόπια που κατά τα άλλα έχει ανακατέψει λίγο απ' όλα. 
Στην Αγγλία η μανία με τους Libertines καλά κρατεί, χωρίς ακόμα να μπορώ να καταλάβω το λόγο αυτής μιας και πάντα θεωρούσα την παρέα του Pete Doherty όχι αδιάφορη αλλά σίγουρα τίποτα μοναδικό ή έστω ξεχωριστό, με τη μπάντα να κυκλοφορεί το 2004 το δεύτερο, και τελευταίο μέχρι σήμερα, άλμπουμ της και να αποθεώνεται. Φυσικά, το χορευτικό post-punk ντεμπούτο των Franz Ferdinand εντυπωσιάζει, ενώ το αντίστοιχο των Kasabian πατάει πάνω στη κληρονομιά των Oasis και άλλων 90s britpop ονομάτων. 
Τα πράγματα στην Αμερική ήταν αρκετά πιο ενδιαφέροντα. Το neo-garage ρεύμα είναι πλέον κυρίαρχο, με τους The Strokes να είναι το πιο "καυτό" όνομα έχοντας κυκλοφορήσει ήδη δυο δίσκους, το φανταστικό ντεμπούτο τους "Is This It" του 2001 που πουλάει ακόμα, και την εντυπωσιακή συνέχεια "Room Οn Fire" δυο χρόνια μετά. Η άλλη τάση βρίσκεται στην αναβιωμένη post-punk σκηνή, με μπάντες να προσθέτουν νέα στοιχεία με αξιόλογα αποτελέσματα, όπως το εκπληκτικό ντεμπούτο των Arcade Fire. Για το τέλος άφησα τους Interpol, που το 2004 κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους "Antics", μια δουλειά αν όχι η καλύτερη τουλάχιστον ισάξια του "Turn Οn Τhe Bright Lights" και δίκαια θεωρούνται από πολλούς η καλύτερη μπάντα του πλανήτη εκείνη την περίοδο.

07. The Cure - The Cure (Geffen)
05. The Killers - Hot Fuss (Lizard King)
04. Kasabian - Kasabian (Arista)
01. Interpol - Antics (Matador)

You Might Also Like

0 Comments