Album Review: John Maus - Addendum (Ribbon Music)

Νοεμβρίου 22, 2018


Μπορεί ο συγκεκριμένος δίσκος να κυκλοφόρησε στην αρχή της χρονιάς, αλλά όσο πλησιάζουμε στο τέλος αυτής και αρχίζω την μουσική ανασκόπηση του 2018, αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια για το φετινό πόνημα του John Maus. O τελευταίος άλλωστε αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες από το 2006 που μας συστήθηκε δισκογραφικά. Μάλιστα την προηγούμενη χρονιά μας παρουσίασε άλλη μια καταπληκτική κυκλοφορία, η οποία αποτέλεσε την κορυφαία του 2017 για το POEt'S SOUND. Μπορείτε να διαβάσετε τη δισκοκριτική του "Screen Memories", εδώ. Το φετινό άλμπουμ του, αρχικά αποτέλεσε μέρος ενός box-set, το οποίο περιελάμβανε ολόκληρη τη δισκογραφία του John Maus (για την οποία μπορείτε να διαβάσετε το σχεικό αφιέρωμα εδώ) σε βινύλιο, πριν γίνει διαθέσιμο αργότερα και σαν ξεχωριστή κυκλοφορία.
Μπορεί σαν πρώτη εντύπωση το "Addendum" να φαντάζει μια βιαστική κίνηση, αλλά ο Maus δεν μας έχει συνηθίσει να κυκλοφορεί υλικό χωρίς λόγο. Το αντίθετο μάλιστα, μιας και πάντα διατηρεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ των δίσκων του, μέσα στο οποίο εξαφανίζεται εντελώς. Και από το πρώτο κομμάτι κιόλας, το "Outer Space", φαίνεται ότι δεν μιλάμε για ότι περίσσεψε από την προηγούμενη δουλειά του. Το πιο σκοτεινό "Dumpster Baby", που ακροβατεί μεταξύ του κωμικού και του στοιχειωτικού, το "Episode", που αποτελεί μάλλον την κορυφαία στιγμή της κυκλοφορίας, αλλά και το "Drinking Song" ανταγωνίζονται τις καλύτερες στιγμές του "Screen Memories" ή ακόμα και του "We Must Become The Pitiless Censors Of Ourselves". Μπορεί ολόκληρο το άλμπουμ να μην βρίσκεται στα ίδια υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του. Τα δυο κομμάτια που κλείνουν τον δίσκο που γράφτηκαν το μακρινό 2003, τα "1987" και "I Want to Live", μας ταξιδεύουν πίσω στις δυο πρώτες δουλειές του Maus. 
Συνολικά αν το "Addendum" ήταν το δεύτερο μέρος του "Screen Memories", θα μιλούσαμε για έναν φανταστικό διπλό δίσκο. Αλλά και ως ξεχωριστή κυκλοφορία στέκεται εξαιρετικά, απλώς ίσως όχι στον βαθμό αυτών που διαδέχτηκε.  Άλλωστε ο John Maus αποτελεί μια κατηγορία μόνος του και είναι πάντα συναρπαστική κάθε είσοδος στον ξεχωριστό κόσμο του.

Βαθμολογία : 7,5 / 10

You Might Also Like

0 Comments