Τα καλύτερα άλμπουμ του 2023 No.11-20

Ιανουαρίου 31, 2024


Η συγκεκριμένη δεκάδα άλλαζε συνέχεια στο μυαλό μου. Αν εξαιρέσω τα πρώτα πέντε, έξι άλμπουμ της πρώτης δεκάδας, σχεδόν όλοι από τους παρακάτω δίσκους έπαιξαν κάποια στιγμή μέσα σε αυτή. Οπότε δεν έχει τόσο πολύ σημασία η παρακάτω κατάταξη όσο περισσότερο ότι η λίστα αυτή αποτελείται από δέκα περίπου το ίδιο αξιόλογα άλμπουμ που αξίζουν την προσοχή σας. Οι θέσεις 11 με 20 λοιπόν καταλαμβάνουν οι:


No.20 Nation Of Language - Strange Disciple (PIAS): Το 2021 έγραφα για το "A Way Forward" ότι πρόκειται για μια πολύ καλή δισκογραφική δουλειά, αλλά ότι ακόμα δεν έχει έρθει η καλύτερη στιγμή για τους Nation Of Language. Το "Strange Disciple" δεν είναι αυτή, αλλά καθιερώνει το σχήμα ως μια σύγχρονη synth pop δύναμη, μιας και πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια που ναι μεν είναι ριζωμένη στα 80s αλλά ακούγεται ταυτόχρονα σύγχρονη και αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες στο χώρο.
Ακούστε: "Weak In Your Light"


No.19 Ritual Howls - Virtue Falters (Felte Records): Οι Ritual Howls είναι ένα από τα καλύτερα σύγχρονα goth/ darkwave συγκροτήματα και αυτό το αποδεικνύουν με κάθε κυκλοφορία τους. Το φετινό "Virtue Falters" δεν φτάνει στα επίπεδα του "Turkish Leather", που παραμένει η κορυφαία τους δουλειά, όμως σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει και αποτελεί άλλη μια απολαυστική "σκοτεινή" δουλειά έχοντας βρει πλέον τον χαρακτηριστικό τους ήχο.
Ακούστε: "Dark Ceiling in Tennessee"


No.18 Death Index - Civilized By A Lie (2Mondi Collective): Οι Death Index είναι το σχήμα του Carson Cox (των Merchandise) και Marco Rapisarda που πριν από επτά χρόνια κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο του. Το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο "Civilized By A Lie" γέρνει περισσότερο προς την ηλεκτρονική πλευρά του ήχου της μπάντας. Οι επιρροές τους ποικίλουν από Depeche Mode μέχρι Nine Inch Nails με hardcore και gothic στοιχεία. Σε σημεία το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και μακάρι να μας δώσουν πιο γρήγορα την επόμενη φορά την τρίτη δουλειά τους.
Ακούστε: "No Cure For Madness"


No.17 Temple - Submission (SwissDarkNights): Το "Submission" αποτελεί την πιο δυνατή κυκλοφορία των Temple, μιας μπάντας που μας έρχεται από το Πόρτλαντ. Η μουσική βάση του συγκροτήματος είναι απλή, μιας και ο ήχος τους ακροβατεί μεταξύ του death rock και του post-punk. Είναι όμως η ποιότητα των κομματιών που σε κερδίζει και κάνουν το "Submission" να ξεχωρίζει ως μια από τις καλύτερες δουλειές στο είδος για την χρονιά που μας αφήνει.
Ακούστε: "Submission"


No.16 Autobahn - Ecstasy Of Ruin (Tough Love): Οι Autobahn κυκλοφόρησαν το 2015 το "Dissemble" που αποτέλεσε το πιο εντυπωσιακό ντεμπούτο (μαζί με αυτό των Sextile) εκείνης της χρονιάς. Δυο χρόνια μετά παρουσίασαν το "The Moral Crossing", που ήταν άλλη μια αξιόλογη post-punk δουλειά από το σχήμα. Τα χρόνια όμως περνούσαν χωρίς να ακούσουμε κάποιο νέο μπάντα, οπότε πολλοί θεώρησαν ότι μπορεί αυτό να σημαίνει και το τέλος των Autobahn. Έξι χρόνια μετά όμως επέστρεψαν με το "Ecstasy Of Ruin", το οποίο κρατάει τα βασικά ηχητικά στοιχεία του σχήματος, αλλά ακολουθεί πιο electro/industrial μονοπάτια και σε σημεία αυτό γίνεται με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ακούστε: "Post-History"


No.15 Fearing - Destroyer (Profound Lore): Τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο "Shadow" και το εξαιρετικό περσινό EP "Desolate", οι Fearing επέστρεψαν φέτος τον Σεπτέμβριο με το δεύτερο άλμπουμ τους. Το "Destroyer" κρατάει την γνωστή τους μίξη coldwave, post-punk και shoegaze στοιχείων, αλλά φανερώνει εξέλιξη στο τομέα της σύνθεσης καθιστώντας την καλύτερη κυκλοφορίας τους. Είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα έρχονται για την μπάντα. 
Ακούστε: "I Was So Alive"


No.14 Lost Under Heaven - Something is Announced by your Life! (LUH*international): Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το "Love Hates What You Become" και επτά από το καταπληκτικό ντεμπούτο του "Spiritual Songs For Lovers To Sing" και οι Lost Under Heaven κυκλοφόρησαν φέτος τη τρίτη δισκογραφική προσπάθειά τους. Στο "Something is Announced by your Life!" λίγο περισσότερο τις ταχύτητες ενώ η Ebony Hoorn έχει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί να μην το άκουσα όσο τα δυο προηγούμενα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ellery James Roberts σταμάτησε να γράφει μερικές μαγικές μελωδίες για τις "σκοτεινές μέρες".
Ακούστε: "I Surrender"


No.13 The Murder Capital - Gigi's Recovery (Human Season Records): Η φετινή δισκογραφική χρονιά μπήκε πολύ δυναμικά εξαιτίας του άλμπουμ των The Murder Capital. Όσοι τους θεώρησαν πυροτέχνημα διαψεύστηκαν. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν με τον δεύτερο δίσκο τους, ο οποίος είναι λιγότερο post-punk, πολύ πιο ρομαντικός - μελωδικός - μινιμαλιστικός αλλά εξίσου εντυπωσιακός. Ελπίζω κάποιος/α να τους ξαναφέρει στα μέρη μας.
Ακούστε: "Return My Head"


No.12 Home Front - Games Of Power (La Vida Es Un Mus Discos): Οι Home Front δεν είναι η τυπική post-punk μπάντα. Το ντεμπούτο τους με τίτλο "Games Of Power" αναμειγνύει post-punk, new wave, synthpop αλλά με μια πιο art rock/punk οπτική. Κάποιος θα μπορούσε να το πει και ως χορευτική μουσική για πανκάδες. Στιχουργικά είναι απαισιόδοξο ή και ρεαλιστικό, αλλά τα μηνύματα που παίρνουμε από τη μπάντα με την πρώτη της δουλειά είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.
Ακούστε: "Nation"


No.11 HMLTD - The Worm (Lucky Number Music): Οι HMLTD καταφέρνουν να με εκπλήσσουν με κάθε κυκλοφορία τους. Τρία χρόνια μετά το "West of Eden", οι απίθανοι επανέρχονται με μια μεγαλεπήβολη ιδέα. Το "The Worm" είναι art rock opera, που συνδυάζει πολλά στοιχεία από pop, rock, post-punk, prog και πολλά ακόμα και ως τέτοια θα γινόταν και ένα εξαιρετικό και πολύ περίεργο musical. Και φυσικά θα πλήρωνα καλά λεφτά για να το δω. Ο τρίτος δίσκος των HMLTD είναι ο καλύτερος τους έως τώρα, μέχρι τον επόμενο.
Ακούστε: "The End Is Now"

You Might Also Like

0 Comments