Τα 10 καλύτερα εγχώρια άλμπουμ του 2023

Ιανουαρίου 23, 2024


Όπως έχω ξαναπεί και στο παρελθόν ο διαχωρισμός αυτός γίνεται καθαρά για λόγους "χωροταξίας" και για να παρουσιαστούν όσες περισσότερες δισκογραφικές δουλειές γίνεται. Άλλωστε, η άποψη "καλό είναι για ελληνικό" έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά ιδίως φέτος είχα πολύ εύκολη δουλειά και δύσκολη ταυτόχρονα, μιας και άκουσα τόσα πολλά αξιόλογα άλμπουμ από τα μέρη μας. Σίγουρα κάποιες δουλειές αποθεώνονται υπερβολικά για λόγους που βολεύουν αρκετούς στην ελληνική μουσική πραγματικότητα, αν και αυτό γίνονταν πάντα, αλλά είναι εντυπωσιακή η ποικιλία, η ποσότητα των σκηνών/ ειδών που εκπροσωπούνται και η ποιότητα αυτών. Τα δέκα εγχώρια άλμπουμ που ξεχώρισα για φέτος είναι:


10. Conjecture - Nostalgia Futura EP (Cyclic Law): Μια άκρως κινηματογραφική μουσική δουλειά μας προσφέρει ο Conjecture στο νέο του ΕΡ και αν θέλετε μια ταξιδιάρικη κυκλοφορία μην ψάχνετε παραπέρα.

09. Emi Path - V O I D (Submersion Records): Δεύτερος δίσκος για την Emi Path γεμάτος από αιθέρια μελαγχολικά τραγούδια σε μια ονειρική, μυστηριώδης ατμόσφαιρα που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον εκάστοτε ακροατή.


08. Godsleep - Lies To Survive (Ouga Booga and the Mighty Oug): Η εξέλιξη των Godsleep είναι μεγάλη και αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλα τα στοιχεία του νέου άλμπουμ, το οποίο είναι γεμάτο απολαυστικά με heavy rock κομμάτια όπως τα "Cracks" και "Pots of Hell".


07. Allochiria – Commotion (Venerate Industries): Φίλος του συγκεκριμένου ήχου δεν είμαι, αλλά ο νέος δίσκος των Allochiria με τίτλο "Commotion" με κέρδισε. Βλέποντάς του και ζωντανά στο φετινό New Long Fest μπορώ να πω ότι πρόκειται και για μια εξαιρετική live μπάντα.


06. Unverkalt - A Lump Of Death A Chaos Of Dead Lovers (Argonauta Records): Οι Unverkalt στη νέα τους δουλειά μας παραδίδουν ένα υποδειγματικό post rock/ metal δίσκο, γεμάτο ενδιαφέρουσα riffs και αιθέρια φωνητικά δείχνοντας την μεγάλη πρόοδο της μπάντας σε όλα τα επίπεδα.


05. Reflection Black - Last Stop To Nowhere (Swiss Dark Nights): Το ντεμπούτο των Reflection Black περιέχει 8 εξαιρετικά gothic rock/ post-punk που βάζουν τους φίλους του είδους να τους παρακολουθούν στενά και φανερώνουν ότι μπορούμε να περιμένουμε κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον.


04. Youth Valley - Lullabies For Adults (Make Me Happy Records): Indie/ shoegaze/ post punk παλαιάς κοπής αλλά με σύγχρονο ήχο και οπτική σε ένα δίσκο με ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την εγχώρια indie σκηνή.


03. Grey Gallows - Strangers (Cold Transmission): Μετά το εξαιρετικό "Garden Of Lies" του 2021 οι Grey Gallows επέστρεψαν δυο χρόνια μετά με άλλο ένα απολαυστικό electro/ darkwave δίσκο, που αποτέλεσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στο συγκεκριμένο ήχο εντός και εκτός συνόρων.


02. Tuber - Joyful Science (s/r): Οι Tuber αποτελούν πλέον για μένα εγγύηση. Ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος του σχήματος από τις Σέρρες μας παραδίδει ότι ακριβώς περιμέναμε και ακόμα περισσότερα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου, σίγουρα έχουμε ακόμα να ανακαλύψουμε και άλλα πράγματα από το νέο τους πόνημα.


01. Cold Remembrance - Damages (s/r): To δεύτερο άλμπουμ των Cold Remembrance φανερώνει μεγάλη εξέλιξη τόσο στη σύνθεση όσο και στον ήχο σε σχέση με το ντεμπούτο τους και αποτελεί μια εξαιρετική gothic rock/ metal δουλειά, όπως άλλωστε φάνηκε κατευθείαν από το πρώτο single "I’ll Lay With You And Watch The Stars".

You Might Also Like

0 Comments