Top10: Τα καλύτερα άλμπουμ του 1980

Αυγούστου 20, 2020


Η αρχή της συγκεκριμένης δεκαετίας αποτέλεσε και μια από τις κορυφαίες της, δισκογραφικές χρονιές. Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα για τους Joy Division ήταν το πως ακολουθείς ένα από τα τελειότερα άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν ποτέ όπως το "Unknown Pleasures"; Για το θρυλικό συγκρότημα από το Μάντσεστερ η απάντηση ήταν απλή. Με έναν δίσκο ακόμα πιο μαύρο, ατμοσφαιρικό και σκοτεινό που καταφέρνει να σταθεί επάξια δίπλα στον προκάτοχό του. Το "Closer" είναι ένα τέλειο άλμπουμ μέχρι και τη τελευταία λεπτομέρεια (όπως το ταιριαστό εξώφυλλο). Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Η αυτοκτονία του Ian Curtis μας στέρησε μια μεγάλη μουσική μορφή και τη δυνατότητα να δούμε πως θα εξελίσσονταν το σχήμα, αλλά τουλάχιστον μας χάρισε τους New Order. Πολλοί θυμούνται το 1980 μόνο και μόνο για το δεύτερο άλμπουμ των Joy Division.
Όμως το "Seventeen Seconds" των The Cure θα μπορούσε να βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα άλμπουμ στις περισσότερες από τις άλλες χρονιές της δεκαετίας. Όπως και οι Joy Division, έτσι και ο Robert Smith και η παρέα του έβαλαν τις βάσεις για πολλές darkwave/ goth μπάντες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Αλλά και οι Talking Heads με τον Brian Eno στην παραγωγή, παραδίδουν άλλη μια εξαιρετική δουλειά στην οποία πειραματίζονται ακόμα περισσότερο. Επίσης μια δεκάδα από άλμπουμ δεν μπορεί να χωρέσει τις καταπληκτικές προσπάθειες από τους Killing Joke, The Fall, Tom Waits, The Clash, Simple Minds, Dead Kennedys, Visage, Gary Numan, Ultravox, The Psychedelic Furs και από πολλές ακόμα μπάντες. Μπορεί η παρακάτω λίστα να είναι post-punk/ new wave προσανατολισμένη, λόγω και προσωπικού γούστου, αλλά το 1980 κυκλοφόρησαν αξιόλογοι δίσκοι από πάρα πολλά είδη, όπως αυτοί των AC/DC, Motörhead, Judas Priest ή των Black Sabbath που θεωρούνται σταθμοί για τον κλασσικό ροκ/ μέταλ χώρο.

10. U2 - Boy (Island Records)
04. The Sound - Jeopardy (Korova)
01. Joy Division - Closer (Factory Records)

Δεν μπορούσα φυσικά να μην αναφερθώ σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ, αλλά οι Joy Division επέλεξαν να μην το συμπεριλάβουν στο "Closer":


Διαβάστε επίσης:

You Might Also Like

0 Comments