Top10: Τα άλμπουμ των Pearl Jam από το καλύτερο στο... λιγότερο καλό

Απριλίου 29, 2020


Επτά χρόνια μετά το "Lightning Bolt", οι Pearl Jam κυκλοφόρησαν φέτος στις 27 Μαρτίου το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Gigaton", το οποίο μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο εδώ. Πριν από αυτό όμως προηγήθηκαν άλλοι δέκα και σε αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά. Ας ξεκινήσω με το τίτλο (που θα μπορούσε να είναι από το τέλειο στο λιγότερο τέλειο). Οι Pearl Jam αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κολλήματα της ζωής μου, οπότε δεν θεωρώ ότι έχουν κυκλοφορήσει κακό άλμπουμ. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι όλα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. 
Το συγκρότημα μεγαλούργησε στα 90s και είναι ότι καλύτερο έβγαλε η grunge σκηνή. Άλλωστε ποιο άλλο σχήμα έχει κυκλοφορήσει μια τέτοια διαστημική δισκογραφική τριλογία και αναφέρομαι στα πρώτα τρία τους άλμπουμ. Όποιο και να επιλέξει κάποιος ως το κορυφαίο τους θα ήταν κατανοητό. Μπορεί το ντεμπούτο "Τen" να είναι η προφανής επιλογή, μιας και αποτελεί τον καλύτερο, τουλάχιστον, grunge δίσκο, αλλά επειδή υπάρχουν και άλλα κριτήρια, η επιλογή μου είναι...

10. Backspacer (20 Σεπτεμβρίου 2009): Οι προσδοκίες που δημιούργησε το ομώνυμο άλμπουμ του 2006 ήταν μεγάλες και μπορεί το "Backspacer" να μην κατάφερε να τις εκπληρώσει, πέρα από την ανάγκη για νέο υλικό, αλλά περιείχε και μερικά καταπληκτικά κομμάτια όπως το "Unthought Known".

09. Lightning Bolt (15 Οκτωβρίου 2013): Ο ακριβώς προηγούμενος δίσκος τους πριν από το "Gigaton", είναι ένας απολαυστικός δίσκος που παρά τις όποιες αδυναμίες του, έχει ωριμάσει εξαιρετικά σε όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα. 

08. Riot Act (12 Νοεμβρίου 2002): Μπορεί το συγκεκριμένο άλμπουμ να συγκέντρωσε πολύ αντικρουόμενες κριτικές και εμπορικά να μην ήταν ανάλογο των προηγούμενων κυκλοφοριών τους αφού δεν είχε κάποιο χιτάκι (εκτός ίσως το "Save You") αλλά είναι το τελικά το άλμπουμ των 00s που πέρα από το "αβοκάντο", έχω ακούσει περισσότερο. Επίσης το "I Am Mine" δεν υπάρχει...

07. Binaural (16 Μαΐου 2000): Μπορεί η θέση αυτή να φαντάζει άδικη για αυτό το φανταστικό άλμπουμ, αλλά σχεδόν όλα τα άλμπουμ από τη θέση αυτή και μετά, τα θεωρώ κορυφαία με μικρές διαφορές που μπορεί να οφείλονται και σε προσωπικές εμπειρίες. Το "Binaural" κατάφερε να κρατήσει απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις δυνατές και πιο ήρεμες στιγμές, κρατώντας σχεδόν το ίδιο υψηλό συνθετικό επίπεδο σε όλες.

 06. Yield (3 Φεβρουαρίου 1998): Οι Pearl Jam έκλεισαν τη δεκαετία με ένα άλμπουμ που μπορεί να μην μπορεί να μην είναι ακριβώς στην ίδια κατηγορία με τα τέσσερα που προηγήθηκαν στα 90s, αλλά έχει πολλά κομμάτια όπως τα "Brain of J.", "Given to Fly", "Wishlist" που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις καλύτερες στιγμές τους.

05. Pearl Jam (2 Μαΐου 2006): Τεράστιο κόλλημα. Ο καλύτερος δίσκος του σχήματος από το Σιάτλ για τα 00s, καταφέρνει να σε ταξιδέψει στους πρώτους του δίσκους και τις κορυφαίες στιγμές του. Επίσης είναι και η δουλειά που έφερε τους Pearl Jam για πρώτη και μοναδική φορά στην Αθήνα για μια μοναδική εμφάνιση που αποτέλεσε την κορυφαία συναυλιακή εμπειρία που έχω βιώσει.

04. No Code (27 Αυγούστου 1996): Το τέταρτο άλμπουμ των Pearl Jam δίχασε τους φίλους τους εκείνη την περίοδο. Ήταν το πιο πειραματικό και αρκετά πιο περίεργο σε σχέση με τις πρώτες τρεις εξωπραγματικές κυκλοφορίες τους, αλλά ο χρόνος το δικαίωσε απόλυτα και πλέον αποτελεί ένα απαραίτητο άκουσμα μέσα στη δισκογραφία τους.

03. Vitalogy (6 Δεκεμβρίου 1994): Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις παρουσιάσει απανωτά δυο από τα καλύτερα άλμπουμ μιας δεκαετίας και μιας μουσικής σκηνής, να κυκλοφορήσεις και ένα τρίτο στο ίδιο επίπεδο. Οι Pearl Jam τα κατάφεραν. Μπορεί το "Vitalogy" να μην βρήκε την αναγνώριση των άλλων δυο που προηγήθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε τίποτα.

02. Ten (27 Αυγούστου 1991): Απλά πρόκειται για ένα αριστούργημα. Ο δίσκος που χαρακτήρισε τη grunge σκηνή (μαζί με το "Nevermind" των Nirvana) είναι μάλλον και ο κορυφαίος της δεκαετίας του 90 και είναι πραγματικά μαγικός από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Και μιλάμε για ένα άλμπουμ, που παράδειγμα σε σχέση με το "Nevermind" είχε μηδαμινή προώθηση (πέρα από το βίντεο για το "Jeremy"). Τώρα το γιατί δεν είναι στην πρώτη θέση...

01. Vs. (19 Οκτωβρίου 1993): Μπορεί τα πρώτα τρία άλμπουμ να τα θεωρώ σε παρόμοιο επίπεδο, αλλά η κατάταξη είναι καθαρά προσωπική, βάση συναισθηματικών συνδέσεων. Εδώ οι Pearl Jam συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον παραγωγό Brendan O'Brien. Το "Vs.", το οποίο είναι πιο "ωμό" σε σχέση με το "Ten", είναι το πρώτο άλμπουμ που άκουσα ολόκληρο από το σχήμα και αυτό με το οποίο τους αγάπησα. Ακόμα και σήμερα όταν το ακούω, νοιώθω σχεδόν την ίδια ανατριχίλα όπως την πρώτη φορά που άκουσα τον Vedder να τραγουδάει "Oh, please don't go out on me..."


Διαβάστε επίσης:

You Might Also Like

0 Comments