Τα κορυφαία άλμπουμ του 2021 No.11-20

Φεβρουαρίου 01, 2022


Πολλές μπάντες επίλεξαν να καθυστερήσουν από λίγο έως πολύ τις κυκλοφορίες τους. Άλλες που κυκλοφόρησαν υλικό το 2021 ή και το 2020 είναι στη διαδικασία σύνθεσης νέου υλικού για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των φίλων τους αμείωτο. Καλώς ή κακώς πολλά εξαρτώνται από τις συναυλίες. Με την ελπίδα ότι φέτος θα επιστρέψουμε σε κάποια συναυλιακή κανονικότητα, όλα και περισσότερα συγκροτήματα κυκλοφόρησαν δουλειές κυρίως από τα μέσα του 2021 και μετά. Λίγο πριν την πρώτη δεκάδα βρίσκονται οι εξής εξαιρετικές δουλειές:


No.20 Wisborg - Into The Void (Danse Macabre Records): Οι Wisborg αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα που έχουν ξεπηδήσει από το gothic rock ιδίωμα τα τελευταία χρόνια. Δυο χρόνια μετά το απολαυστικό "From The Cradle To The Coffin" οι Γερμανοί επιστρέφουν λιγότεροι σκοτεινοί, με πιο χορευτική/ ποπ διάθεση, αλλά το ίδιο εξαιρετικοί στο να γράφουν πιασάρικες μελωδίες. Το "Into The Void" ενσωματώνει επιρροές από μεγάλο φάσμα του alternative ήχου και γι' αυτό στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερα ακροατήρια.
Ακούστε: "I Believe In Nothing"


No.19 Steven Wilson - The Future Bites (Caroline): Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι ο μεγαλύτερος φαν του Steven Wilson , αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς σε έναν δίσκο σαν το "The Future Bites". Με πολύ καλοστημένες συνθέσεις, μια ηλεκτρονική στροφή που του ταιριάζει ιδανικά, κομμάτια σαν τα "Personal Shopper", "Self" και "King Ghost", αλλά και έξυπνο μάρκετινγκ είναι αναμφίβολα μια από τις ενδιαφέρουσες δουλειές που έχω ακούσει από τον κύριο Wilson.
Ακούστε: "Personal Shopper"


No.18 Nation Of Language - A Way Forward (PIAS): Πριν από ένα χρόνο έγραφα για τους Nation Of Language, ότι με το ντεμπούτο τους αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον για κάτι πολύ καλύτερο. Το "A Way Forward" εντυπωσιάζει με κομμάτια όπως τα "Wounds of Love", "The Grey Commute" και "A Word & A Wave", αλλά ακόμα θεωρώ ότι το synth-pop συγκρότημα δεν μας έχει παραδώσει την καλύτερη δουλειά του.
Ακούστε: "A Word & A Wave"


No.17 New Candys - VYVYD (Little Cloud Records): Πέρα από τις αξιόλογες μουσικές τους προσπάθειες, οι New Candys πλέον μου έχουν μείνει στο μυαλό και σαν μια από τις τελευταίες μπάντες που παρακολούθησα κανονικά πριν την πανδημία. Το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "VYVYD" είναι σαφώς ανώτερο από το προηγούμενο - το "Bleeding Magenta" και παράλληλα συνεχίζει την ανοδική πορεία του γκρουπ μέσα στον psych rock/ shoegaze χώρο.
Ακούστε: "Zyko", "Begin Again"


No.16 Nick Cave & Warren Ellis - Carnage (Goliath): Δυο χρόνια μετά το τελευταίο άλμπουμ των Bad Seeds, το "Ghosteen", o Nick Cave και ο Warren Ellis επιστρέφουν δισκογραφικά ως δίδυμο με μια δουλειά που συνεχίζει ηχητικά από το τελευταίο άλμπουμ του σχήματος αλλά την ίδια στιγμή ακούγεται και πιο πλούσια όπως ταιριάζει σε ένα κινηματογραφικό soundtrack. Μπορεί συνθετικά ως σύνολο να μην συγκρίνεται με αυτά των Bad Seeds, αλλά το δίδυμο αποτελεί εγγύηση και θα έχουμε ευκαιρία να το διαπιστώσουμε ξανά πριν τελειώσει η χρονιά με το soundtrack "La Panthère Des Neiges".
Ακούστε: "Hand Of God"


No.15 IDLES - Crawler (Partisan Records): Ένα χρόνο μόλις μετά το αρκετά καλό, αν και όχι το καλύτερό τους, "Ultra Mono" οι IDLES επέστρεψαν φέτος με νέα δουλειά. Το "Crawler" είναι σαφώς ανώτερο από το προκάτοχό του άλμπουμ. Σε αυτό εντοπίζονται όλα τα γνωστά στοιχεία του γκρουπ, αλλά εκεί που ξεχωρίζει περισσότερο είναι οι στιγμές που το συγκρότημα πειραματίζεται και βγαίνει λίγο από την ασφαλή ηχητική ζώνη ασφαλείας του. Ελπίζω να το συνεχίσουν ακόμα περισσότερο στον επόμενο δίσκο τους.
Ακούστε: "The Beachland Ballroom"


No.14 Perturbator - Lustful Sacraments (Blood Music): Στον νέο του δίσκο ο James Kent, ή αλλιώς Perturbator όπως είναι γνωστός, πειραματίζεται και διαφοροποιείται από την κατεύθυνση των πολύ επιτυχημένων προηγούμενων δίσκων του. Δεν είναι ότι το "Lustful Sacraments" ξεφεύγει από τα ηλεκτρονικά στεγανά που μας έχει συνηθίσει ο κ. Kent, όμως είναι γεμάτο από 80s goth και post-punk ήχους, καθιστώντας το, το άλμπουμ με την μεγαλύτερη ποικιλομορφία και μάλλον το καλύτερο του Perturbator.
Ακούστε: "Death of the Soul"


No.13 Blue Livingroom - For Keeps (Digital): Οι Blue Livingroom είναι το προσωπικό σχήμα του Warren Ard από το Μισισιπή, που αποτελεί μέλος και του post-punk συγκροτήματος των Control Room. Το "For Keeps" είναι ένα άλμπουμ με lo-fi/ shoegaze βάσεις και απίστευτα εθιστικές 80s new wave μελωδίες, αλλά το ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι το προφίλ του σχήματος στο facebook έχει κάτι παραπάνω από εκατό ακολούθους. Διαδώστε...
Ακούστε: "Before We Met"


No.12 Small Black - Cheap Dreams (100% Electronica): Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να ενθουσιαστώ τόσο με την πέμπτη δισκογραφική δουλειά των Small Black όχι γιατί οι προηγούμενες κυκλοφορίες τους δεν ήταν αξιόλογες ή τόσο διαφορετικές ηχητικά απλώς στα δικά μου αυτιά ήταν απλώς αρκούντως ευχάριστες. Δεν ξέρω αν το "Cheap Dreams" εντάσσεται στον chillwave ή στον dream pop ήχο, το σίγουρο όμως είναι ότι είναι γεμάτο από πολύ όμορφες ονειρικές συνθέσεις που σου μένουν. Επίσης περιέχει και ένα από τα κορυφαία κομμάτια της χρονιάς ("Duplex").
Ακούστε: "Duplex", "The Bridge"


No.11 The Goon Sax - Mirror II (Matador Records): Το "Mirror II" είναι το πιο διαφορετικό και με μεγαλύτερη ποικιλία άλμπουμ των The Goon Sax. Σε αντίθεση με τους δυο πρώτους δίσκους τους, εδώ οι Αυστραλοί δείχνουν ότι θέλουν να ανοίξουν τους μουσικούς τους ορίζοντες και κατά συνέπεια και τα ακροατήριά τους. Με αυτό το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν.
Ακούστε: "Psychic"

You Might Also Like

0 Comments