Top10: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2003

Οκτωβρίου 04, 2023


Το 2003 ήταν μια φανταστική δισκογραφική χρονιά και λίγες φορές έχω δυσκολευτεί περισσότερο από το να καταρτίσω τη τελική δεκάδα. Αυτή άλλαξε άπειρες φορές και χρειάστηκε να την ξαναγράψω άλλες τόσες. Όμως επειδή σε αυτό το μπλογκ πάντα έχω προτιμήσει να γράφω για αυτά που "μίλησαν" περισσότερο για τον οποιοδήποτε λόγο χωρίς να υπολογίζω αυτά που "πρέπει" να αναφερθούν, ανεξάρτητα αν κάποια άλλα άλμπουμ και ο ίδιος θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικά, επιδραστικά και άφησαν το στίγμα τους στη μουσική που ακούμε, κατέληξα στην παρακάτω. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να μείνουν έξω από μια τέτοια λίστα, δουλειές όπως αυτές των The Strokes, Muse, Killing Joke, Black Rebel Motorcycle Club, Deftones ή των Yeah Yeah Yeahs; Βασικά και Top 40 να έγραφα πάλι θα δυσκολευόμουν αφάνταστα.
Μόνο και μόνο από την Αμερική είχαμε φανταστικές δουλειές από μπάντες όπως οι Wovenhand, The Dandy Warhols (με τον τελευταίο τους καλό δίσκο), Electric Six, The Dresden Dolls, Stellastarr*, The Mars Volta, Brand New,  Kings Of Leon, The Rapture, The Black Keys, The National, The Kills, Avenged Sevenfold, Jane's Addiction, TV On The Radio, Rise Against, Alkaline Trio, Lagwagon, Tomahawk, Iggy Pop, The Offspring, και πολλές ακόμα που σίγουρα ξεχνάω. Αν βάλω και αυτές από τον Καναδά, όπως των Arcade Fire (με το εξαιρετικό πρώτο EP), Billy Talent, Metric και Three Days Grace χάνεται εντελώς η μπάλα. Μιας και είμαστε σε αυτά τα εδάφη, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη συλλογή "Lost Dogs" των Pearl Jam, η οποία επιτέλους συγκεντρώνει "διαμάντια" όπως τα "Sad", "Yellow Ledbetter", "Footsteps" και πολλά ακόμα.
Πέρα όμως από τους Muse και τους Killing Joke και από Αγγλία έχουμε αξιοπρόσεκτες δουλειές (αν και λιγότερες), όπως αυτές των David Bowie, Blur, Belle And Sebastian, Amy Winehouse, British Sea Power, Mogwai, Travis, Radiohead, Funeral For A Friend, The Cooper Temple Clause, Sons And Daughters, Skin και Anathema, αν και αυτή που θα ξεχώριζα περισσότερο είναι το προσωπικό άλμπουμ του Dave Gahan. Επειδή μοιραία με την Αγγλία σκέφτομαι και την Αυστραλία, οι δίσκοι των The Church, Jet και Powderfinger είναι κάτι παραπάνω από άξιοι αναφοράς. Και στην Σουηδία όμως γίνονται πραγματάκια με το φανταστικό "Viva Emptiness" των Katatonia να αποτελεί τη κορυφαία τους στιγμή αλλά και το "Damnation" των Opeth, ενώ στην διπλανή Φινλανδία ο Ville Laihiala μετά τους Sentenced σχηματίζει τους Poisonblack και κυκλοφορεί το ντεμπούτο "Escapexstacy".
Αν όμως πρέπει να ορίσουμε το απόλυτο μουσικό θέμα συζήτησης το 2023, αυτό ήταν η κυκλοφορία του "St. Anger". Οι Metallica κυκλοφορούν μετά από χρόνια έναν δίσκο με τόσο περίεργη (ή κακή για πολλούς) παραγωγή, επιτηδευμένη ή μη, και στρέφουν αλλού την προσοχή από τις όποιες καλές ιδέες είχε το άλμπουμ. Παγκόσμια αίσθηση έκαναν και οι Evanescence με το υπερμέγιστο χιτ "Bring Me To Life", που ξεπήδησε μέσα από το soundtrack της ταινίας "Daredevil", ενώ στα εμπορικά nu metal μονοπάτια και οι Linkin Park κυκλοφορούν το εξαιρετικό "Meteora".

09. Linkin Park - Meteora (Warner Records)
08. Zeraphine - Traumaworld (E-Wave Records)
07. Zwan - Mary Star Of The Sea (Martha’s Music)
06. Placebo - Sleeping With Ghosts (Virgin Records)
05. The White Stripes - Elephant (XL Recordings)

You Might Also Like

0 Comments